onsdag 22 juli 2009

Minisemester i maxiformat



Från tisdag förmiddag till onsdag lunch!
Innehållande regn, blåst, solsken, klarblå himmel, jord och vatten, god mat och dryck vid dukade bord, vila, upplevelser, möten, värme, skratt, historiens vingslag i både dåtid och nutid! Vad kan man mer begära?
Kan rekommenderas! Känns som vi har varit lediga jättelänge emedan vi endast varit bortresta i bara lite mer än ett dygn!
Vad har vi då gjort?
Jo! Vi har rest 5 timmar på Göta kanal, bott på Kanalhotellet och sen besökt en dramatiserad visning av Carlsborgs fästning! Låter kanske inte så märkvärdigt men det var en härlig upplevelse med mycket, både sevärt och kunskapsnytta!

Inte hade jag en aning om att Karlsborg har varit Sveriges reservhuvudstad t.ex eller hur stor mängd jord och sten som grävdes upp för att skapa Göta Kanal eller att Johan och Anna som byggde Kanalhotellet i Karlsborg träffades när de båda arbetade i Vita Huset hos president Grover Cleveland!
Nåja för att börja i någon ända så varför inte med mina nyförvärvade kunskaper om Baltzar von Platen, där min kunskap begränsade sig enbart till att han "lät" bygga Göta Kanal. Att han dessutom var en av förespråkarna för en svensk centralförsvarsplan hade jag ingen aning om. I samband med byggandet av Kanalen undersökte han omgivningarna runt densamma för att hitta den lämpligaste platsen av en centralfästning och i Vanäs (som nuvarande Karlsborg hette då) fann han platsen.1820 började man bygga fästningen, tidvis var 3000 arbetare frivilliga och tvångsbeordrade eller fångar sysselsatta med bygget. Tanken var att fästningen i fredstid skulle vara en förrådsfästning och vid krigstillsånd skulle Göta Kanal fungera som en förbindelselänk för skärgårdsflottan samt för att kungafamiljen, regeringen, riksbankens guldförråd och kronjuvelerna skulle vara på en säker plats dvs Karlsborg som då också var Sveriges reservhuvudstad.Som kuriosa så har fästningen när den i olika skeden stått klar varit för omodern för att kunna fungera som skydd för ev. angrepp men till yttermeravisso så under beredskapstiden 1939 - 42 förvarades Sveriges guldreserv dock här.
Vi deltog under förmiddagen idag, dvs dag 2, på en fantastisk guidad visning av Karlsborgs fästning, under nästan två timmar med en mycket kunnig och insatt guide. Det började med en film om livet i fästningen under 1800-talet med duktiga skådespelare som ex Lena Endre, Stefan Sauk och Broost. En mycket välgjord film som skildrade vardagen i fästningen både för fångar, allmänhet och militärer...sen blev det en dramatiserad rundvandring med råttor, rök, kanonbuller , hästgnägg osv, mycket intressant och givande.
Åter till Baltzar von Platen och "hans" Göta kanal. Egentligen så var det Biskop Brask, på 1500-talet, som var den första initiativtagaren till det som sedan kom att bli Göta Kanal, nästan 300 år senare men det var alltså Baltzar von Platen tillsammans med skotten Tomas Telford som genomförde bygget.Kostnaden för kanalen uppgår med dagens mått mätt, till 14 miljarder svenska kronor!trots att man använde sig av indelta soldater och ryska krigsfångar som arbetskraft.
58 000 indelta soldater och därtill ett kompani ryska krigsfångar arbetade 12 timmar per dag i 22 års tid för att med plåtbeskodda spadar gräva, skyffla och spränga en 87 km lång kanal som innehåller 58 slussar.Göta kanal som kanal inräknat sjöar som passeras är 190 km lång.
Vi åkte en förhållandevis kort tur på kanalen, från Karlsborg till Töreboda (buss tillbaka till Karlsborg) men upplevelsen var fantastisk. Vi passerade också en av de två fortfarande handvevade slussarna, Tåtorp. Utsikten från båten var växlande, vacker och förtrollande. John Bauers trollska skogar där man kunde ana både troll och Tuvstarr, välansade trädgårdar med klappbryggor ner i vattnet, slingrande kanalväg där dagens cykelturister åkte jämsides med båten. Både stilla vatten och strömt, samt vita gäss på sjöarna. På båten intog vi lunch och hade förväntat oss, egentligen inget speciellt utan cateringmat som var lagad iland och uppvärmd men tji! All mat lagades ombord och den var så överraskande god!Ytterligare ett plus!
Återresan till Karlsborg gjordes med buss och det var en härlig naturupplevelse, svampskogar, ängar, tranor och böljande sädesfält. Busschauffören guidade runt, visade och talade om sin hembygd, helt utanför programmet men jättetrevligt!
Och så incheckning på Kanalhotellet! Som sagt också det historiskt. Detta hotell började ju som tanke redan i Vita Huset....Vita Husets butler, Johan, fick brev från sin mor i Karlsborg där hon berättade om bristen på "restaurations och övernattningsmöjligheter" hemma i Karlsborg. Passagerartrafiken blomstrade på Göta Kanal, Garnisonen på Karlsborgs fästning hade utökats och besökare till fästningsbygget var många. Johan och Anna reste hem köpte mark och öppnade Kanalhotellet som fortfarande finns och nu drivs av fjärde generationen!!!!

Alla rum både i huvudbyggnad och annex har balkong/altan som vätter mot Kanalen, där blev vi sittande en god stund efter frukost i morse för att avnjuta all båttrafik som gick förbi i solskenet, vi hade nog kunnat sitta där fram till lunch för att beskåda och njuta om det inte var för att vi skulle på guidad visning av fästningen...Hotellets paradrätt avnjöt vi på verandan igårkväll och det var naturligtvis inkokt Vätternröding med en underbar speciell gräddig sås som var svår att identifiera men antagligen var husets hemlig specialitet. Hotellet är genuint ser ut som det gjorde när det byggdes med lite moderninteter som el och vatten då förstås. Rummen jättefräscha med sköna sängar, hotellfrukosten som avnjöts på samma altan som midagen kvällen innan var en riktig hotellfrukost...tyvärr, svårt att låta bli att äta för mycket

Minisemester i maxiformat! Härligt!!!Behövligt då första semesterveckan gått åt att ta hand om gamla mamma. Sista semesterveckan kommer troligtvis också gå till att ordna för gamla mamma men för att gardera lite vila och avkopplig gick jag in på Resia förra måndagen när jag passerade Kungsbacka på väg till Ystad och köpte en resa till Mannen och mig till Turkiet. På fredag åker vi och blir borta en vecka! Har aldrig varit i Turkiet men bara det finns sol, bad och god mat så är jag nöjd! Vi kommer hem 02.30 på lördagmorgonen och kl 16.00 ska vi ha kräftskiva här hemma med många gäster men det kommer att gå som en dans...visor och lekar förbereds imorgon, maten handlar vi lördag fm och kräftorna fixar vår fiskare till. Blir lite annorlunda eftersom jag inte hinner baka, laga extra mat som pajer, tårtor osv men jag är helt övertygad om att det går lika bra!
Så.. Turkiet nästa!